Answers to the StraighterLine Science Trivia Quiz

Barry Lenson

Answers to the StraighterLine Science Trivia Quiz

It’s now been a few weeks since we ran our first-ever science trivia quiz. Here are the correct answers - and the winners!

1.Which of the two following things did Sir Charles Darwin really do?
A. He proved the world was flat
B. He discovered rings around Uranus
C. He postulated the theory of human evolution
D. He sailed around on a ship called The Beagle

Answer: C and D

2. On the Celsius scale, the boiling point of water is:
A. 100 degrees
B. 0 degrees
B. 212 degrees
C. The Third Degree

Answer: A

3. When you realize that a frog starts as an egg, becomes a tadpole, and then finally becomes a frog, you are thinking about a frog’s:
A. Trajectory
B. Life cycle
C. Personal life
D. Oxygenisis

Answer: B

4. Osmosis is a process in which:
A. Lemmings mysteriously swim out to sea and drown
B. Base and acid molar solutions combine to release thermal energy
C. People in Cleveland run outside and look at the stars
D. Molecules move through a membrane

Answer: D

5. If you are riding on a spinning merry-go-round and feel like you are being pushed away from its center, you are experiencing:
A. Centrifugal force
B. Occipital force
C. Insanity
D. Vertigo

Answer: A

6. When you (like the people in Cleveland) run outside to look at the stars, you are actually seeing most of them as they appeared:
A. Approximately two weeks ago
B. Approximately one year ago
C. Thousands of years ago
D. Exactly the way they look in Cleveland

Answer: C

7. The process of removing salt from seawater is called:
A. Transmogrification
B. Bartending
C. Isotropic osmosis
D. Desalinization

Answer: D

8. When you throw a javelin into the air, the main reason it comes back to earth is:
A. The force of gravity
B. Moving objects generally follow arc-shaped trajectories
C. Momentum
D. It saw “2001: A Space Odyssey”

Answer: A

9.  Objects that appear in a car’s rear view mirror probably appear closer than they really are because:
A. You aren’t leaning out far enough
B. The mirror is convex
C. The mirror is concave
D. You need new eyeglasses

Answer: C

10. Which one of following statements is not true?
A. An object moving through a vacuum will not slow down until it encounters some kind of resistance
B. The majority of the Earth’s surface is covered with water
C.  In a contemporary spaceship, it would take about seven years to reach the planet Mars
D. Human beings and dinosaurs once competed for the Earth’s food supply

Answer: D

And the people who answered all those questions correctly were Churchyard, Heather Hart and Jent Kyle. Congratulations! 

Related Posts

The First Ever StraighterLine College Trivia Contest
Spooked By College Science Requirements? We Have a Solution for You
Come to My Laboratory!

Previous Post Next Post